Co na obiad

Krupnik z kaszą jaglaną
Idealna zupa na jesień - lekka, a jednocześnie odżywcza i sycąca! Jeśli mamy gotowy rosół lub bulion, przygotujemy ją ekspresowo!
SKŁADNIKI/ 4 PORCJE
Wywar:
ok. 1,75 l wody
szyja z indyka lub 2 uda z kurczaka
3 liście laurowe i 4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 (165 g) marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
1 (40 g) pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
30 g kawałek selera, starty na tarce o grubych oczkach
1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
opcjonalnie plaster boczku, drobno pokrojony
2 łyżki masła
4 łyżki kaszy jaglanej
3 (365 g) duże ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
spora garść natki pietruszki
opcjonalnie koperek
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw należy przygotować wywar: do garnka wlać wodę, włożyć szyję z indyka i zagotować. Dodać łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie.Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut.
W międzyczasie przygotować warzywa i odstawić.
Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła i pokrojoną w kosteczkę cebulę (oraz boczek, jeśli używamy). Podsmażyć na złoto-brązowy kolor, co chwilę mieszając.Pod koniec smażenia dodać suchą kaszę jaglaną, żeby ją przez chwilę podprażyć.
Do gotowego wywaru, dodać cebulkę z kaszą,ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Przykryć i gotować przez około 15 minut do miękkości składników.
Na koniec dodać 1 łyżkę masła, posiekaną natkę i jeśli lubimy, porwane lub pokrojone według uznania mięso.Zupę można dodatkowo oprószyć koperkiem.
https://conaobiad.com.pl/krupnik-z-kasza-jaglana,a194
Idealna zupa na jesień - lekka, a jednocześnie odżywcza i sycąca! Jeśli mamy gotowy rosół lub bulion, przygotujemy ją ekspresowo!
SKŁADNIKI/ 4 PORCJE
Wywar:
ok. 1,75 l wody
szyja z indyka lub 2 uda z kurczaka
3 liście laurowe i 4-5 ziarenek ziela angielskiego
3 (165 g) marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
1 (40 g) pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
30 g kawałek selera, starty na tarce o grubych oczkach
1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
opcjonalnie plaster boczku, drobno pokrojony
2 łyżki masła
4 łyżki kaszy jaglanej
3 (365 g) duże ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
spora garść natki pietruszki
opcjonalnie koperek
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw należy przygotować wywar: do garnka wlać wodę, włożyć szyję z indyka i zagotować. Dodać łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie.Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut.
W międzyczasie przygotować warzywa i odstawić.
Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła i pokrojoną w kosteczkę cebulę (oraz boczek, jeśli używamy). Podsmażyć na złoto-brązowy kolor, co chwilę mieszając.Pod koniec smażenia dodać suchą kaszę jaglaną, żeby ją przez chwilę podprażyć.
Do gotowego wywaru, dodać cebulkę z kaszą,ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Przykryć i gotować przez około 15 minut do miękkości składników.
Na koniec dodać 1 łyżkę masła, posiekaną natkę i jeśli lubimy, porwane lub pokrojone według uznania mięso.Zupę można dodatkowo oprószyć koperkiem.
https://conaobiad.com.pl/krupnik-z-kasza-jaglana,a194