Strona 1 z 1

Co na obiad

PostWysłany: 08 Lis 2019 09:31
przez daniel3332a
Krupnik z kaszą jaglaną

Idealna zupa na jesień - lekka, a jednocześnie odżywcza i sycąca! Jeśli mamy gotowy rosół lub bulion, przygotujemy ją ekspresowo!






SKŁADNIKI/ 4 PORCJE
Wywar:
ok. 1,75 l wody
szyja z indyka lub 2 uda z kurczaka
3 liście laurowe i 4-5 ziarenek ziela angielskiego

3 (165 g) marchewki, starte na tarce o grubych oczkach
1 (40 g) pietruszka, starta na tarce o grubych oczkach
30 g kawałek selera, starty na tarce o grubych oczkach
1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
opcjonalnie plaster boczku, drobno pokrojony
2 łyżki masła
4 łyżki kaszy jaglanej
3 (365 g) duże ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
spora garść natki pietruszki
opcjonalnie koperek

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw należy przygotować wywar: do garnka wlać wodę, włożyć szyję z indyka i zagotować. Dodać łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie.Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut.
W międzyczasie przygotować warzywa i odstawić.

Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła i pokrojoną w kosteczkę cebulę (oraz boczek, jeśli używamy). Podsmażyć na złoto-brązowy kolor, co chwilę mieszając.Pod koniec smażenia dodać suchą kaszę jaglaną, żeby ją przez chwilę podprażyć.
Do gotowego wywaru, dodać cebulkę z kaszą,ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Przykryć i gotować przez około 15 minut do miękkości składników.
Na koniec dodać 1 łyżkę masła, posiekaną natkę i jeśli lubimy, porwane lub pokrojone według uznania mięso.Zupę można dodatkowo oprószyć koperkiem.

https://conaobiad.com.pl/krupnik-z-kasza-jaglana,a194

Re: Co na obiad

PostWysłany: 09 Lis 2019 09:27
przez darek3h
Mój znajomy w ogóle nie jada obiadów i jakoś funkcjonuje w tym kraju.

Re: Co na obiad

PostWysłany: 09 Lis 2019 18:55
przez gay.bode
Czy ktoś próbował może tego domowego kateringu o którym jest teraz tak głośno?

Re: Co na obiad

PostWysłany: 21 Lis 2019 07:18
przez slawek3777
Jarzębina czyli owoce jarząbu - znanego, powszechnie rosnącego u nas drzewa - są ozdobą jesiennego krajobrazu. Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C (35-45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu. Zawierają też witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.
https://tastybusiness.pl/pl/n/51

Re: Co na obiad

PostWysłany: 21 Lis 2019 14:16
przez jasio02
Widzę same pozytywne opinie na temat tego. Dlatego właśnie warto korzystać z tego typu rzeczy.